יום חמישי, 31 במרץ 2022

ניהול תזרים מזומנים כפעילות עסקית שוטפת




דו"ח רווח והפסד של העסק יכול להעיד על רווחיות גבוהה, אך בעל העסק לא יזכה ליהנות מהמזומנים, אם העסק יסבול מתזרים שלילי ממושך.

מאמר מאת: יצחק אופנר מנהל תיקים בכיר במעוף.

​​רקע כללי: ​​

תרבות התשלומים והמינוס, שמאפיינים את משקי הבית הפרטיים בישראל, אינם פוסחים על המגזר העסקי בארץ, המלווה במוסר תשלומים ירוד ובדחיית תקבולים. בעוד שרשתות וחברות ענק שולטות בשוק וקובעות את תנאי האשראי, בעלי העסקים הקטנים, אשר מהווים רוב מכריע, נאלצים לעיתים לעבוד בתנאי אשראי קשים.

מהם קשיי תזרים בעסק?

קשיי תזרים ממושכים עלולים להביא להידרדרות מהירה ולקריסה של העסק.
תקנות בנק ישראל כיום, אינן מאפשרות עוד חריגה בחשבונות הבנק, ומחייבות את בעל העסק, עוד יותר מבעבר, להיות ער לניהול חשבון הבנק ותזרים המזומנים. פירוש הדבר הוא כי על בעל העסק לבצע תחזיות, מעקב ובקרה אחר התקבולים והתשלומים הצפויים, על מנת להיערך בהתאם לקשים צפויים בתזרים.

ניהול תזרים מזומנים באופן שוטף יידרש כאשר קיים פער עקבי ושלילי בין תקבולי העסק לתשלומיו. תופעה זו תאפיין עסקים בהקמה או בשלבי חדירה. עסקים אלו עדיין אינם נהנים מאמון של הספקים. מנגד, מתוך רצון לגייס לקוחות ולחדור לשוק, נאלצים עסקים אלו לאפשר ימי אשראי רבים ללקוחותיהם.

גם עסק הנמצא בשלבי צמיחה נדרש להעריך את התזרים הצפוי. לעיתים בעלי עסקים ממהרים לגדול באופן חד במחזור המכירות, מתוך ראייה חד מימדית של רווחיות. יש לזכור, כי גידול מהיר במחזור המכירות עלול לגרום לבעיות תזרים אקוטיות, אשר לא יאפשרו ליהנות מהרווח. צמיחה מהירה מלווה בגידול מיידי בהוצאות עקב רכישת מלאים, גיוס עובדים וגידול בהוצאות שיווק ומכירה. התקבולים צפויים מאוחר יותר.

גורם נוסף לפער תזרימי עקבי הנו סוג לקוחות העסק. עסקים הנשענים על לקוח עיקרי וגדול כגון רשת קמעונאית או גוף מוסדי, נאלצים אף הם לספוג תקבולים מאוחרים לטובת מחזור מכירות ורווחיות.
​​
התמודדות עם פער תקבולים ותשלומים יצריך שינוי בשיטת הגבייה מהלקוחות, ניהול מו"מ מול ספקים לשם הארכת ימי האשראי, ושינויים במבנה המימון תוך התייעצות ושיתוף פעולה עם הבנק. יתכן כי העסק סובל רק מבעיות תזרים נקודתיות בשל השפעות עונתיות.
 
גן אירועים, אשר יספוג צמצום משמעותי בהכנסותיו בעונת החורף, עלול להיתקל במצב בו ההכנסות אף לא מכסות את התקורות (שכירות, מסים וכד'). עסקים מסוג זה צריכים להיערך לבעיות תזרים ולשמור על רזרבות.

לסיכום, הצלחת העסק מתבטאת בתרגום הרווח למזומנים. דו"ח רווח והפסד של העסק יכול להעיד על רווחיות גבוהה, אך בעל העסק לא יזכה ליהנות מהמזומנים אם העסק יסבול מתזרים שלילי ממושך מפעילות שוטפת. לכן, מלבד ליכולת ניהולית, שיווקית ומקצועית, נדרשת מבעלי העסק הבנה בניהול פיננסי של תזרים המזומנים "עם יד על הדופק".

מאמר מאת: יצחק אופנר מנהל תיקים בכיר במעוף.​​​

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה